Comunicate de presaUtile

Tot ce trebuie sa stii despre parvoviroza: preventie, simptome, tratament

0
cabinet veterinar valu

Stiai ca parvoviroza este una dintre cele mai grave boli pe care un caine ar putea sa o aiba?

Este extrem de contagioasa, necesita tratament complex si uneori, perioada prelungita de tratare, astfel ca preventia este esentiala. Din fericire, parvoviroza poate fi prevenita prin vaccinarea corespunzatoare.

Din acest motiv, daca planuiesti sa adopti sau sa salvezi un catelus din adapost, trebuie sa iei in serios efectuarea schemei de vaccinare recomandate – odata captata, parvoviroza este dificil de tratat si este foarte contagioasa, mai ales pentru catelusi si cainii tineri.

Cabinet veterinar Valu lui Traian: de ce este esential sa cunosti simptomele parvovirozei?

Parvoviroza este o boala infectioasa severa, ce reprezinta un pericol mai ales pentru cainii tineri, dar poate afecta si cainii adulti si pe cei seniori, cu precadere pe cei nevaccinati.

Fiind o boala care afecteaza in special catelusii, de obicei pe cei pana intr-un an, care nu au dezvoltat inca anticorpi, nu sunt vaccinati sau nu au inca schema completa de vaccinare, cel mai important este sa cunosti simptomele bolii, astfel incat sa actionezi in timp util.

Nu se transmite pe care aeriana, insa rezista timp indelungat pe suprafete diverse. Cel mai frecvent se transmite prin fecale contaminate, dar virusul poate supravietui pe sol, pardoseli, textile – orice suprafata a avut un contact cu un loc contaminat. Este un virus puternic, ce poate supravietui pentru cateva luni, uneori chiar si ani. Prezinta rezistenta ridicata la dezinfectantii clasici, fiind astfel un real pericol pentru adaposturile de animale, unde trebuie folosite solutii mai puternice, care l-ar putea elimina.

Se transmite parvoviroza cainilor la pisici? Dar la oameni?

Daca ai in casa si feline, atunci este important sa retii ca parvoviroza specifica acestora nu este transmisibila la caini, insa pisicile se pot imbolnavi din cauza parvovirozei cateilor. De aceea, in perioada in care cainele este bolnav, nu trebuie sa aiba contact cu niciun alt caine sau pisica, pentru a evita infectarea acestora.

Cat despre transmiterea bolii la oameni, retine ca parvoviroza este specifica speciilor, astfel ca oamenii sunt afectati de o versiune diferita a virusului. Pe scurt, nu vei prelua parvoviroza de la cainele tau, iar cainele tau nu va fi contaminat cu acest virus de la tine sau restul familiei tale.

Cu toate acestea, este recomandat sa te protejezi tot timpul cat intri in contact cu un caine infectat, pentru a evita raspandirea virusului la alti caini.

La ce sa fii atent in ceea ce priveste simptomatologia bolii?

Va fi relativ usor sa iti dai seama ca ceva nu este in regula: atat catelusii de cateva luni, cat si cei mai mari, dispun de o energie debordanta. Daca remarci interesul scazut pentru joaca, alimentatie, va trebui sa te prezinti cu el la medicul veterinar, pentru diagnostic si tratament corect.

Asadar, letargia este primul semn care te avertizeaza ca ceva nu este in regula. Totusi, un catelus afectat de parvoviroza este foarte bolnav, iar simptomele vor aparea in scurt timp, la 3-7 zile de la infectare.

  •       letargie
  •       febra
  •       diaree cu sange
  •       voma
  •       scadere in greutate
  •       oboseala
  •       slabiciune
  •       deshidratare

Fiecare dintre aceste simptome este grav si impreuna pot indica fie parvoviroza, fie o alta boala severa. Cu cat le identifica mai repede, cu atat medicul veterinar va putea actiona pentru tratarea cainelui!

Medicul veterinar Rebeca Neagu (Borza) (cabinet veterinar Valu lui Traian) iti recomanda ca atunci cand programezi cainele pentru control, daca suspectezi ca ar fi bolnav de parvoviroza, sa le transmiti celor de la cabinet acest lucru; ii va ajuta sa ia masurile necesare pentru a proteja alte animale si spatiile cabinetului, prin dezinfectarea adecvata.

Diagnosticul se pune rapid, in urma rezultatului unui test al materiilor fecale, dupa care se incepe tratamentul cat mai curand posibil.

Iata cum se ocupa de parvoviroza cei de la cabinet veterinar Valu lui Traian pentru tratament si perioada de recuperare.

Rebeca Neagu (Borza): “Ultimul lucru pe care si-l doreste orice stapan sa-l auda este diagnosticul de parvoviroza. Tratamentul este injectabil si perfuzabil, administrat pana se remit simptomele de apatie, voma si diareea (cu sau fara sange).”

Unul dintre cele mai recente cazuri de parvoviroza tratate la cabinetul veterinar este cel al unui catelus rasa Rottweiller: “Oscar avea 9 saptamani cand a venit la noi, varsta critica la care catelusii se pot imbolnavi. Tratamentul a fost efectuat la cabinet, stapanul il aducea dimineata si il lua in fiecare seara acasa. In cazul lui, am decis sa ii administram tratament perfuzabil pentru 7 zile, dupa care a inceput sa si manance, semn ca incepe sa se refaca. A continuat tratamentul acasa, administrat pe care orala. Acum, primim poze de la familia lui Oscar in care ne arata cat este de jucaus si vioi.”

Rebeca Neagu (Borza) de la cabinet veterinar Constanta: Cum poti proteja cainele de parvoviroza?

Ca in cazul oricarei boli, preventia este esentiala. Asa cum treci pe la medicul de familie pentru controalele periodice si tratamentele necesare, ocupa-te sa ii oferi prietenului tau necuvantator acelasi tratament.

Pentru inceput, comunica-i medicului veterinar istoricul catelusului si stabiliti impreuna schema de vaccinare, conform recomandarile medicului. Vaccinurile efectuate reprezinta singura varianta sigura de a proteja catelul de parvoviroza si alte boli specifice.

Stim ca socializarea este importante pentru catelusi inca din primele luni de viata, insa evita contactul acestuia cu alte animale (in parc, acasa), pana ce schema de vaccinare va fi completa. Cat timp catelusul tau nu are toate vaccinurile facute, este in pericol de a se imbolnavi.

Daca te intrebi daca un caine vaccinat mai poate fi infectat cu virusul parvovirozei, iti transmitem faptul ca, desi niciun vaccin nu poate garanta eficacitate 100%, vaccinul contra parvovirozei la caini si-a dovedit eficienta si ofera protectia mare cainilor vaccinati.

In cazul in care cainele deja s-a confruntat cu boala, este mai putin probabil sa o ia din nou, intrucat imunitatea contra parvovirozei dureaza pentru multi ani.

Nu neglija sanatatea prietenului tau necuvantator: tu reprezint vocea lui. Contacteaza un medic veterinat inca de la cel mai mic semn de ingrijorare. Parvoviroza este o boala grava, care le scade cainilor vitalitatea, putand sa ii lase cu daune fizice pe termen lung si chiar decesul, in cazul puilor foarte mici.

Contact Cabinet Veterinat Valu (aproape de Constanta)

Telefon – 0725.826.052

Website – https://www.cabinetveterinarvalu.ro/

Cauti vopsea lemn? Iata ghidul pas cu pas pentru vopsirea corecta a suprafetelor din lemn

Previous article

Transforma gradina intr-un spatiu de relaxare all season cu o pergola terasa!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *